Kosovo News

Would you like to access news/blog content published by sources located in Kosovo?

Code example

# If you'd like to do a POST request then call endpoint:
http://localhost:8070/api/v1/article/getArticles
Body:
      
      {
  "sourceLocationUri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo",
  "resultType": "articles",
  "apiKey": "API_KEY"
}
    
# If you'd like instead to do a GET request then call:
http://localhost:8070/api/v1/article/getArticles?sourceLocationUri=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FKosovo&resultType=articles&apiKey=API_KEY

Example of JSON response

Below is an example JSON object that you would receive as the result of the request. You can retrieve also additional properties such as concepts, categories, source details, etc. by specifying additional parameters in the request as described on the documentation page.

      
      {
 "articles": {
  "results": [
   {
    "uri": "7456859607",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:54:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:54:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:50:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "http://zeri.info/aktuale/485556/kurti-e-solli-zajednicen-dhe-injoroi-te-kaluaren-thote-haziri/",
    "title": "Kurti e solli \"Zajednicën\" dhe injoroi të kaluarën, thotë Haziri - Lajmet e fundit - Zëri",
    "body": "Nënkryetari i LDK-së, Lutfi Haziri ka kritikuar kryeministrin Albin Kurti për dakordimin rreth marrëveshjes me Serbinë.\n\nAi ka thënë se tashmë akti është kryer, por që kjo marrëveshje përcillet me disa probleme, raporton Zeri.info.\n\nHaziri ka thënë se Kurti pranoi një marrëveshje pa njohjen në qender dhe se anashkaloi të kaluarën.\n\n\"U deshën më shumë se dhjetë vjet të kuptohet se marrëveshja e vitit 2013 është marrëveshja më e mirë e mundshme apo e keqja më e vogël për Kosovën sa i përket akomodimit të pakicës serbe në nivel të pushtit lokal, në kuadër të Republikës së Kosovës\", shkroi ai.\n\nHaziri ndër të tjera tha se është e pashpjegueshme për gjatë gjithë viteve që Kurti ka reguzuar \"Zajednicën\", kurse në pushtet lejoi implementimin e saj.\n\n\"Tashmë procesi si i tillë e ka kërkesën dhe presionin edhe më të madh për implementim dhe cdo tendencë që kjo marrëveshje të kalojë në forume tjera, është tendencë që ta ndajë apo përpjestojë përgjegjësinë me ata që nuk kanë marrë pjesë në mënyrë aktive apo pasive në kuadër të dialogut 'one man shoë' që kryeministri këto dy vite e krijoi.\n\nViti 2022 ishte vit i humbur për të pasur në qendër një njohje te nxjerrë nga Republika e Serbisë për Republikën tonë, ndërsa vitit 2023 do të jetë me marrëveshje të përkohshme, me status të paragjykuar për Republikën e Kosovës, me injorim të të kaluar së afërt dhe me krijim të Zajednicës plus\", shkroi ai në Facebook. /Zëri",
    "source": {
     "uri": "zeri.info",
     "dataType": "news",
     "title": "Lajmet e fundit - Zëri"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Albin_Kurti",
      "type": "person",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Albin Kurti"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia",
      "type": "loc",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Serbia"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Serbia"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Lutfi_Haziri",
      "type": "person",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Lutfi Haziri"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_League_of_Kosovo",
      "type": "org",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Democratic League of Kosovo"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Kosovo"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Kosovo"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Vitina",
      "type": "loc",
      "score": 1,
      "label": {
       "eng": "Vitina"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Vitina"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "Kosovo"
        }
       }
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "http://zeri.info/uploads/zeri.info/images/2023/January/30/auto_asociacioni_11675078849.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417038040,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456836027",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:33:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:33:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:27:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "http://zeri.info/aktuale/485555/zedhenesja-e-kru-prishtina-flet-per-njoftimin-e-shkruar-me-laps-qe-u-be-viral/",
    "title": "Zëdhënësja e \"KRU Prishtina\" flet për njoftimin e shkruar me laps që u bë viral - Lajmet e fundit - Zëri",
    "body": "Kompania Rajonale e Ujësjellësit \"KRU Prishtina\" ka bërë një falënderim për konsumatorët, por në një formë të pazakontë.\n\nNë kohën kur mjeti i informimit mbeten format teknologjike,\"KRU Prishtina\" vendosi që falënderimin për pagesat e kryera nga ana e konsumatorëve ta bëjë në formë të shkrimit me dorë në një fletë.\n\nPërveç mënyrës së zgjedhjes për të falënderuar në këtë formë konsumatorët, ajo e cila ka tërhequr vëmendjen e opinionit është edhe bukurshkrimi.\n\nE prapa kësaj qëndron zëdhënësja e kësaj kompanie, Arjeta Mjeku.\n\nAjo në një prononcim për Telegrafin ka treguar arsyet se përse vendosi ta bëjë një veprim të tillë.\n\n\" Unë punoj si PR në KRU Prishtina që 20 vjet. Ideja e këtij shkrimi ishte ndërlidhja e së kaluarës me të tashmen. Duke shkruar në tastierë, përveq tjerash, kemi harruar edhe shkrimin me dorë e sidomos bukurshkrimin. Le të shërbejë për gjeneratat e reja që shkrimi i bukur ndihmon në pedantëri dhe si i tillë zhvillon aftësitë fizike dhe mendore\", ka thënë Mjeku.Mjeku tutje ka shtuar se \"e bëra një thirrje për zhvillim të teknologjisë me një laps kimik duke lënë të kuptohet që ne si shqiptarë kemi qenë dhe jemi pedant e të zellshëm\".\n\nMjeku ka bërë thirrje që të mos i harrojmë gjërat e bukura që na kanë lënë paraardhësit tanë.",
    "source": {
     "uri": "zeri.info",
     "dataType": "news",
     "title": "Lajmet e fundit - Zëri"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/KRU",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "KRU"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Pristina",
      "type": "loc",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Pristina"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Pristina"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "Kosovo"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Duke_University",
      "type": "org",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Duke University"
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "http://zeri.info/uploads/zeri.info/images/2023/March/20/auto_FB_IMG_1679334303304-780x4391679340552.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417036780,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456830893",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": true,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:29:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:29:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:24:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "http://zeri.info/bota/485554/norvegjia-i-dergon-ukraines-tete-tanke-leopard-2/",
    "title": "Norvegjia i dërgon Ukrainës tetë tanke \"Leopard 2\" - Lajmet e fundit - Zëri",
    "body": "Norvegjia i ka dorëzuar Ukrainës tetë tanke Leopard 2 , njoftuan të hënën Forcat e Armatosura të Norvegjisë.\n\nTrajnimi për ushtarët ukrainas në tanke është duke u zhvilluar në Poloni, shkruan CNN.\n\nNorvegjia, muajin e kaluar njoftoi vendimin e saj për të dërguar tanke të prodhimit gjerman, me kryeministrin Jonas Gahr Støre që vuri në dukje se disa vende aleate gjithashtu kanë bërë të njëjtën gjë.Në fillim të shkurtit, qeveria norvegjeze njoftoi gjithashtu se kishte vendosur të porosiste 54 tanke gjermane 'Leopard 2' për të forcuar aftësitë e veta mbrojtëse, të cilat pritej të dorëzoheshin në vitin 2026./abcnews.al",
    "source": {
     "uri": "zeri.info",
     "dataType": "news",
     "title": "Lajmet e fundit - Zëri"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine",
      "type": "loc",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Ukraine"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Ukraine"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Norway",
      "type": "loc",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Norway"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Norway"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Jonas_Gahr_Støre",
      "type": "person",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Jonas Gahr Støre"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/CNN",
      "type": "org",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "CNN"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Poland",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Poland"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Poland"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Germany",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Germany"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Germany"
       }
      }
     }
    ],
    "categories": [
     {
      "uri": "news/Politics",
      "label": "news/Politics",
      "wgt": 50
     }
    ],
    "image": "http://zeri.info/uploads/zeri.info/images/2023/January/27/auto_tanke1674841562.png",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417036540,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456830894",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:28:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:28:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:16:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "http://zeri.info/aktuale/485553/kurti-derisa-serbia-shmang-nenshkrimin-ne-mbetemi-te-perkushtuar-ndaj-dialogut-konstruktiv/",
    "title": "Kurti: Derisa Serbia shmang nënshkrimin, ne mbetemi të përkushtuar ndaj dialogut konstruktiv - Lajmet e fundit - Zëri",
    "body": "Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka thënë se aneksi i negociuar në Ohër thotë se palët do të respektojnë të gjitha nenet e Marrëveshjes.\n\n\"Unë informova trupin diplomatik në Kosovë për këtë dhe rezultatet e tjera të bisedimeve të kësaj fundjave\", ka shkruar Kurti.\n\nKurti ka thënë se derisa Serbia vazhdon të shmangë nënshkrimin, ne mbetemi të përkushtuar ndaj dialogut konstruktiv me mirëbesim.",
    "source": {
     "uri": "zeri.info",
     "dataType": "news",
     "title": "Lajmet e fundit - Zëri"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Albin_Kurti",
      "type": "person",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Albin Kurti"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo",
      "type": "loc",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Kosovo"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Kosovo"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Ohrid",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Ohrid"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Ohrid"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "North Macedonia"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Serbia",
      "type": "loc",
      "score": 1,
      "label": {
       "eng": "Serbia"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Serbia"
       }
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "http://zeri.info/uploads/zeri.info/images/2023/March/16/auto_Albin_Kurti-31_maj_2022-Laura_Hasani_copy1678972949.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417036480,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456816809",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": true,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:16:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:16:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:11:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "http://zeri.info/bota/485552/thirrjet-e-trumpit-per-protesta-marrin-reagim-te-heshtur-nga-mbeshtetesit/",
    "title": "Thirrjet e Trumpit për protesta marrin reagim të heshtur nga mbështetësit - Lajmet e fundit - Zëri",
    "body": "Thirrjet e ish-Presidentit Donald Trump për protesta përpara ngritjes së mundshme të aktakuzës nga prokuroria e Nju Jorkut, kanë ndeshur kryesish në heshtjen e mbështetësve të tij. Madje disa nga besnikët e tij më të flaktë, e kanë hedhur poshtë idenë, duke e konsideruar si një humbje kohe, apo një kurth të forcave të zbatimit të ligjit.\n\nKjo gjë ka ngritur pikëpyetje nëse zoti Trump, ndonëse një pretendent kryesor i republikanëve në garën presidenciale të vitit 2024, e që vazhdon të ketë ndjekës të përkushtuar, ka ende fuqinë për të mobilizuar mbështetësit e ekstremit të djathtë, ashtu siç bëri më shumë se dy vite më parë, para 6 janarit 2021, sulmit të dhunshëm ndaj Kapitolit. Ky reagim sugjeron gjithashtu se qindra arrestimet që pasuan sulmin ndaj Kapitolit, përfshirë dënimet për një kohë të gjatë me burg, mund të kenë zbehur dëshirën për të përsëritur trazira masive.\n\nMegjithatë, forcat e zbatimit të ligjit në Nju Jork po vazhdojnë të monitorojë nga afër bisedat në internet që paralajmërojnë protesta dhe dhunë nëse zoti Trump arrestohet. Kërcënimet ndryshojnë për nga specifika dhe besueshmëria, thanë katër zyrtarë për agjencinë 'Associated Press'. Mesazhet e postuara kryesisht në internet, janë thirrje për protestues të armatosur, që të bllokojnë oficerët e zbatimit të ligjit dhe të përpiqen të ndalojnë çdo arrestim të mundshëm, thanë zyrtarët.\n\nKlubi i të Rinjve Republikan të Nju Jorkut ka njoftuar planet për një protestë në Manhatan të hënën. Po kështu postime nxitëse por të izoluara, u shfaqën në platformat e mediave sociale nga mbështetësit e tij, që bënin thirrje për një konfrontim të armatosur me forcat e rendit, në rezidencën e ish-presidentit në Mar-a- Lago të Floridës.\n\nPor gati dy ditë pasi zoti Trump pretendoi në platformën e tij \"Truth Social\" se ai pret të arrestohet të martën dhe nxiti ndjekësit të protestonin, ka pak shenja që tregojnë se thirrja e tij ka arritur të frymëzojë mbështetësit për t'u organizuar dhe grumbulluar sikurse ndodhi më 6 janar. Në fakt, një organizator i njohur për mitingjet që i paraprinë trazirave në Kapitol, postoi në Twitter se ai synonte të mos përzihej.\n\nAli Alexander, i cili organizator i lëvizjes \"Stop the Steal\", 'Ndalni Vjedhjen', organizoi gjithashtu mitingje për të mbështetur pretendimet e pabaza të zotit Trump se demokratët i vodhën zgjedhjet e 2020-ës, paralajmëroi mbështetësit e ish-presidentit se do të \"burgosen ose do të marrin dënime më të ashpra\", nëse protestojnë në qytetin e Nju Jorkut.\n\n\"Atje ju nuk do të keni liri apo të drejta\", shkruante ai në Twitter.\n\nNjë nga aleatët e zotit Alexander në fushatën e tij \"Stop the Steal\" ishte dhe mbështetësi i teorive të konspiracionit, Alex Jones, i cili përforcoi pretendimet për manipulim në zgjedhje në emisionin e tij 'Infowars'. Zoti Alexander shkruante në internet se kishte biseduar me zotin Jones dhe tha se asnjëri prej tyre nuk do të protestonte këtë herë.\n\n\"Ne të dy kemi mjaft probleme nga beteja me qeverinë\", shkruante ai. \"Asnjë miliarder nuk po mbulon faturat tona\", shtonte ai më tej.\n\nKjo është në kontrast me ditët para trazirave të Kapitolit, kur zoti Trump nxiti mbështetësit duke i ftuar në Uashington për një \"protestë të madhe\" më 6 janar, duke postuar në Twitter, \"Hajdeni, do të jetë një ngjarje e madhe!\"\n\nMijëra mbështetës të zotit Trump sulmuan Kapitolin atë ditë, duke shpërthyer dritaret dhe duke u përleshur dhunshëm me oficerët e policisë, në një përpjekje që në fund dështoi, për të ndaluar çertifikimin e fitores në zgjedhje të demokratit Joe Biden.\n\nRreth 1000 pjesëmarrës në sulmin e dhunshëm janë arrestuar tashmë, shumë prej tyre kanë fatura të larta ligjore dhe kanë shprehur keqardhje e pendim në gjykatë për veprimet e tyre. Disa janë ankuar se ndihen të braktisur nga zoti Trump. Nga ana tjetër teoritë e konspiracionit se trazirat u nxitën apo u organizuan nga informatorë të fshehtë të zbatimit të ligjit, që vepronim mes turmës, kanë vazhduar të lulëzojnë në internet, Mbështetësit e zotit Trump i përmendin ato si një bazë për të shmangur një protestë të re në shkallë të gjerë.\n\nJohn Scott-Railton, ekspert me përvojë të gjatë në organizatën 'Citizen Lab', i cili ka studiuar lëvizjen \"Stop the Steal\" në internet, tha se ankthi i të futurit në kurth nga të ashtuquajturit agjentë provokatorë, po ushqen \"paranojën se nëse shkojnë dhe kryejnë akte dhune, mund të kapen dhe mund të ketë pasoja\".\n\n\"Kjo duket se ka venitur gatishmërinë e shumë njerëzve për të bërë deklarata të forta për të qenë të gatshëm për t'u përfshirë në dhunë\", thotë ai.\n\nNjë juri e madhe po heton pagesat e fshehta të bëra ndaj dy grave që pretendojnë se kanë pasur marrëdhënie seksuale me zotin Trump. Prokurorët nuk kanë thënë se kur mund të përfundojë puna e tyre apo se kur mund të ngrihen akuzat.\n\nQasja e ndryshme rreth asaj se sa larg duhet shkuar për të mbështetur ish-Presidentin Trump në betejën e tij kundër ndjekjes penale, është shtrirë edhe në sferën politike. Ish-Nënpresidenti Mike Pence, që pritet të sfidojë zotin Trump në garën për të siguruar kandidimin zyrtar nga Partia Republikane për Shtëpinë e Bardhë, e kritikoi atë gjatë një interviste për kanalin 'ABC News' këtë fundjavë duke e cilësuar \"të pamatur\" referuar veprimeve të tij më 6 janar. Ai shtoi se historia do ta mbante atë përgjegjës. Po nga ana tjetër zoti Pence ai i bëri jehonë komenteve të ish-presidentit se një aktakuzë ndaj tij, do të kishte një ngarkesë politike.\n\n\"Nuk kam asnjë dyshim se Presidenti Trump di të kujdeset për veten e tij, dhe ai do ta bëjë këtë gjë. Por kjo nuk e justifikon një ndjekje politike ndaj një ish-presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës\", tha zoti Pence.\n\nDita e hapjes së konferencës së republikanëve të Dhomës së Përfaqësuesve në Orlando të Floridës, u venit me shpejtësi nga lajmet për një aktakuzë të mundshme. Kryetari Kevin McCarthy dhe republikanë të tjerë të Dhomës së Përfaqësuesve, thanë se një gjë e tillë do të ishte skandaloze, si dhe kritikuan Prokurorin e Qarkut Alvin Bragg rreth atyre që i cilësuan tregues të shfrenuar të kriminalitetit, në qytetin e Nju Jorkut.\n\nZoti McCarthy tha se ai ka mbledhur ekspertë të Kongresit për të hetuar nëse prokurori Bragg ka përdorur grantet e Departamentit të Drejtësisë për të ndjekur çështjen kundër zotit Trump. Por pavarësisht retorikës së nxehtë ndaj prokurorit, udhëheqësit republikanë nuk i mbështetën thirrjet e ish-presidentit që protestuesit të \"marrin situatën në dorë\", sikurse është shprehur ai.\n\n\"Nuk mendoj se njerëzit duhet të protestojnë për këtë gjë. Edhe kur bisedon me vetë Presidenti Trump, kupton se edhe ai vetë nuk e mendon një gjë të tillë\", tha zoti McCarthy./VOA",
    "source": {
     "uri": "zeri.info",
     "dataType": "news",
     "title": "Lajmet e fundit - Zëri"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [],
    "categories": [],
    "image": "http://zeri.info/uploads/zeri.info/images/2022/August/31/auto_126298078_donaldtrump-31661943457.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417035760,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456816810",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:16:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:16:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:08:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "http://zeri.info/aktuale/485551/borrelli-pas-takimit-te-ministrave-te-jashtem-te-be-se-aneksi-i-ohrit-krijon-status-quo-te-re-ne-dialog/",
    "title": "Borrelli pas takimit të ministrave të jashtëm të BE-së: Aneksi i Ohrit, krijon status-quo të re në dialog - Lajmet e fundit - Zëri",
    "body": "Përfaqësuesi i Politikës së Jashtme të Bashkimit Evropian, Josep Borell, ka treguar se për dialogun Kosovë-Serbi sot ka raportuar në kuadër të takimit të ministrave të jashtëm të Bashkimit Evropian.\n\nAi, pas takimit në një konferencë për media, ka thënë se të gjitha shtetet e BE-së e kanë shprehur përkrahjen e tyre për arritjen e fundit që është bërë në dialog, lidhur me aneksin e marrëveshjes që u arrit në Ohër, e propozuar nga Bashkimi Evropian, njofton Klankosova.tv.\n\n\"Më në fund e kam informuar Këshillin e Ministrave të Jashtëm të Bashkimit Evropian për arritjen e dakordimit për marrëveshjen e BE-së në kuadër të dialogut Kosovë-Serbi. Kjo marrëveshje krijon një status-quo të re në dialog, ne më nuk jemi duke shpresuar se do të mbetemi më gjatë në situatë krize\".\n\n\"Por në implementimin e marrëveshjeve që u arritën më 27 shkurt, këto marrëveshje që ata kanë rënë dakord do të hyjnë në funksion në momentin kur unë kam publikuar deklaratën, apo qëndrimin. Nënshkrime nuk pati për arsye ligjore, por të dyja palët kanë rënë dakord që deklarata ime ishte një përkushtim për ata që të përmbushin obligimet që vijnë nga kjo marrëveshje\", ka thënë Borrell.",
    "source": {
     "uri": "zeri.info",
     "dataType": "news",
     "title": "Lajmet e fundit - Zëri"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [],
    "categories": [],
    "image": "http://zeri.info/uploads/zeri.info/images/2023/March/18/auto_500x417_borrell16775275761679131517.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417035760,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456787579",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": true,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "18:51:00",
    "dateTime": "2023-03-20T18:51:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T18:44:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "http://zeri.info/aktuale/485550/dash-korrupsioni-qeveritar-dhe-dhuna-me-baze-gjinore-nder-problemet-kyce-ne-kosove/",
    "title": "DASH: Korrupsioni qeveritar dhe dhuna me bazë gjinore, ndër problemet kyçe në Kosovë - Lajmet e fundit - Zëri",
    "body": "Korrupsioni serioz qeveritar dhe mungesa e hetimeve dhe përgjegjësisë për dhunën me bazë gjinore, janë përmendur si disa prej probleme më serioze në raportin e Departamentit amerikan të Shtetit për të Drejta të Njeriut, në pjesën për Kosovën.\n\nProbleme tjera në raportin për vitin 2022 përfshijnë edhe format tjera të dhunës, si dhe krime apo kërcënime ndaj minoriteve etnike e grupeve tjera të margjinalizuara.\n\nTeksa e ka publikuar raportin, Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken, ka thënë se raportet e publikuara për një pjesë të mirë të vendeve të botës demonstrojnë përkushtimin e Shteteve të Bashkuara për të avancuar të drejtat e njeriut në botë.\n\nKorrupsioni dhe mungesa e transparencës në Qeveri\n\nNë raportin për vitin 2022 përmendet që ligji parasheh ndëshkime penale për zyrtarët e përfshirë në korrupsion, por që Qeveria nuk e ka zbatuar ligjin në tërësi.\n\n\"Kanë qenë disa raste të raportimit të korrupsionit në nivel qeveritar. Zyrtarët ndonjëherë janë përfshirë në praktika korruptive, pa u ndëshkuar. Mungesa e mbikëqyrjes efektive gjyqësore dhe brishtësia për zbatim të ligjit ka rezultuar me këtë problem\", është thënë në raport.\n\nAty është përmendur se disa raste të korrupsionit janë apeluar vazhdimisht dhe se sistemi gjyqësor, me raste, e ka lejuar skadimin e afatit të parashkrimit të rasteve.\n\n\"Në dhjetor të vitit 2021, Instituti i Kosovës për Drejtësi i ka identifikuar 11 raste të korrupsionit që kanë rrezikuar parashkrim; në janar shtatë nga këto raste kanë skaduar për shkak të parashkrimit\".Në raport janë përmendur edhe Agjencia Kundër Korrupsionit dhe Zyra Kombëtare e Auditimit, si përgjegjëse për luftim të korrupsionit qeveritar.\n\n\"Deri në shtator, Agjencia Kundër Korrupsionit ka publikuar 29 opinione për raste specifike që potencialisht kanë qenë konflikte interesi dhe aktivitetet që në të ardhmen mund të përbëjnë konflikte interesi. Prokurorët kanë ngritur 150 aktakuza lidhur me korrupsionin dhe për 34 raste janë shqiptuar dënimet deri në tetor\".Në raportin për vitin 2022 është përmendur, po ashtu, që organizatat joqeveritare në Kosovë, por edhe organizatat ndërkombëtare, kanë vënë në pah disa herë dështimet e sistemit gjyqësor për të ndëshkuar rastet e korrupsionit, prandaj shumë pak raste të zyrtarëve të lartë, të përfshirë në këto shkelje, kanë përfunduar me dënime.\n\nPër më shumë, në pjesën për korrupsion, janë përmendur edhe dy hetime të mëdha korrupsioni në kufi mes Kosovës dhe Shqipërisë.\n\n\"Hetimet kanë rezultuar me arrestimin e 74 zyrtarëve të Policisë së Kosovës, dy zyrtarë të Doganave të Kosovës dhe 34 zyrtarëve të Policisë së Shqipërisë\".\n\n\"Më pas, në shtator, tre zyrtarë policorë janë dënuar me 15 deri në 30 muaj burgim për abuzim të pozitave të tyre, për pranim të ryshfetit dhe për ofrimin e ndihmës për kontrabandim mallrash në pikat kufitare mes Kosovës dhe Serbisë\".\n\nNë një pjesë të raportit përmendet që gjyqi i nisur më 2019 ndaj ish-ministrit të Bujqësisë, Nenad Rikallo ende nuk ka epilog.\n\nAi dhe tetë zyrtarë të tjerë të ministrisë janë akuzuar për abuzim të pushtetit, pasi dyshohet se kanë manipuluar me grante.\n\nDiskriminimi dhe abuzimet shoqërore\n\nNë pjesën për mungesën e hetimeve për dhunën me bazë gjinore, raporti përmend se rastet e tilla, përfshirë dhunën seksuale dhe dhunime tjera, nuk raportohen shpesh nga viktimat, për shkak të stigmës shoqërore dhe mungesës së besimit në autoritete.\n\n\"Deri në shtator [të vitit 2022], prokurorët kanë hetuar 160 raste të dhunimeve dhe kanë ngritur 30 padi\".Në raport përmendet rasti i dhunimit të një 11-vjeçareje në Prishtinë nga pesë të dyshuar - një i rritur dhe katër të mitur.\n\n\"Në dhjetor, prokurorët kanë ngritur padi kundër të dyshuarve, duke i akuzuar me trafikim të personave, përdorim i shërbimeve seksuale të viktimës së trafikimit dhe pornografi fëmijësh\".Më pas, është përmendur edhe vrasja e shtatzënës 35-vjeçare në oborrin e Qendrës Klinike Universitare të Kosovës, në muajin nëntor.\n\nI dyshuari, burri i saj, i ka ikur arrestimit dhe ka kryer vetëvrasje dy ditë më vonë.\n\n\"Policia e ka konfirmuar se viktima më parë ka raportuar për dhunë në familje dhe ka qenë në mbrojtje policore\".Në raport konkludohet, po ashtu, se më pak gra mbajnë pozita udhëheqëse në biznese, polici apo qeveri.\n\n\"Institucioni i Avokatit të Popullit ka raportuar se gratë janë shpesh subjekte të praktikave diskriminuese të punësimit, si dhe të formave të diskriminimit, përfshirë ngacmimet seksuale në vendin e punës, si në sektorin publik, ashtu edhe atë privat\".\n\nSipas gjetjeve të raportit, gratë në Kosovë \"janë të nënpërfaqësuara në tregun e punës, pasi, vetëm një në pesë gra është pjesë aktive e tregut formal të punës./REL",
    "source": {
     "uri": "zeri.info",
     "dataType": "news",
     "title": "Lajmet e fundit - Zëri"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [],
    "categories": [],
    "image": "http://zeri.info/uploads/zeri.info/images/2022/December/29/auto_auto_protesta1016699106451672318870.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417034260,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456780898",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "18:46:00",
    "dateTime": "2023-03-20T18:46:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T18:30:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "http://zeri.info/aktuale/485548/deputeti-shqiptar-ne-parlamentin-e-suedise-adnan-dibrani-shpeton-nje-foshnje-ne-lumin-moraca/",
    "title": "Deputeti shqiptar në Parlamentin e Suedisë, Adnan Dibrani, shpëton një foshnje në lumin Moraça - Lajmet e fundit - Zëri",
    "body": "Një grua ka humbur jetën sot nga mbytja në lumin Moraça në Podgoricë, teksa foshnja e saj, është nxjerrë e gjallë nga aty dhe është transferuar në Spitalin e Fëmijëve.\n\nShpëtimin e foshnjës nga lumi, e bëri deputeti shqiptar në Parlamentin e Suedisë, Adnan Dibrani, moment ky i cili është kapur edhe nga kamerat televizive të Malit të Zi.Foshnja që u shpëtua sot nga Moraça është në gjendje të qëndrueshme shëndetësore, por gjithmonë ka rrezik komplikimesh, pasi bëhet fjalë për një fëmijë që nuk ka mbushur as dy muaj, ka thënë për RTCG, mjeku kujdestar nga Reparti Intensiv i Institutit për Sëmundjet e Fëmijëve.\n\n\"Fëmija është në rrezik të komplikimeve të aspirimit dhe infeksionit. Ai po monitorohet në reanimacion dhe çdo prognozë është e rëndë, po të kemi parasysh që fëmija është dy muajsh\".\n\nPrezenca e deputetit Adnan Dibrani, rezultoi të vijonte aty, duke qenë pjesë e misionit vëzhgues të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, që pasoi ditën e zgjedhjeve në Mal të Zi.",
    "source": {
     "uri": "zeri.info",
     "dataType": "news",
     "title": "Lajmet e fundit - Zëri"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [],
    "categories": [],
    "image": "http://zeri.info/uploads/zeri.info/images/2023/March/20/auto_deputeti1679337137.png",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417033960,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456763243",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "18:31:00",
    "dateTime": "2023-03-20T18:31:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T18:17:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "http://zeri.info/kronika/485547/nje-muaj-paraburgim-per-te-personin-qe-dogji-shtepine-e-redaktorit-selimi/",
    "title": "Një muaj paraburgim për të personin që dogji shtëpinë e redaktorit Selimi - Lajmet e fundit - Zëri",
    "body": "Gjykata Themelore në Prishtinë ka caktuar masën e paraburgimit prej 30 ditësh për të dyshuarin A.L. i cili dyshohet se ka kanosur dhe i ka djegur shtëpinë redaktorit të RTK-së, Alban Selimi.\n\nGjykata ka bërë të ditur me anë të një komunikate se vendimi është marrë pas kërkesës së prokurorit. I dyshuari është i njohur edhe për disa vepra tjera penale.\"Gjyqtari i procedurës paraprake kërkesën e Prokurorisë për caktimin e masës së paraburgimit kundër të pandehurit A.L e ka aprovuar si të bazuar dhe të njëjtit i është caktuar masa e paraburgimit në kohëzgjatje prej 1 (një) muaji. Gjyqtari i procedurës paraprake me rastin e caktimit të paraburgimit ka vlerësuar se nëse i pandehurit A.L gjendet në liri, ekziston rreziku potencial i arratisjes dhe ikjes së tij dhe mund të pengon sigurimin e prezencës së tij në procedurën penale\" - thuhet në komunikatë.\n\n\"Gjykata ka vlerësuar se duke pasur parasysh karakteristikat e tij personale, pasi që i pandehuri A.L është recidivist i gjykuar dhe i dënuar me aktgjykime të plotëfuqishme për vepra të ndryshme penale, ekziston rreziku se i pandehuri po të gjendet në liri, do të përsëris veprat penale apo do të kryej veprën penale për të cilën është kanosur ta kryej\" - thuhet në njoftimin për media të Gjykatës.",
    "source": {
     "uri": "zeri.info",
     "dataType": "news",
     "title": "Lajmet e fundit - Zëri"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [],
    "categories": [],
    "image": "http://zeri.info/uploads/zeri.info/images/2023/March/20/auto_alban_selimi1679336412.webp",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417033060,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456744904",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": true,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "18:17:00",
    "dateTime": "2023-03-20T18:17:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T18:10:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "http://zeri.info/aktuale/485546/drejtori-i-policise-viziton-stacionet-policore-ne-veri-te-vendit/",
    "title": "Drejtori i Policisë viziton stacionet policore në veri të vendit - Lajmet e fundit - Zëri",
    "body": "Drejtori i përgjithshëm i Policisë së Kosovës vizitën e parë brenda organizatës policore e realizoi në stacionet policore në veri të vendit. Ai së bashku me zëvendësdrejtorin Dejan Jankoviç dhe me bashkëpunëtorë vizitoi veriun e vendit, konkretisht katër stacionet policore të drejtorisë rajonale Mitrovicë Veri.\n\nPërmes një njoftimi për media, thuhet se gjatë vizitës së stacioneve policore në Leposaviç, Zveçan, Zubin Potok dhe stacionit policor Mitrovicë Veri, drejtori i përgjithshëm Hoxha takoi nga afër stafin menaxhues të drejtorisë rajonale Mitrovicë Veri, komandantët e stacioneve në detyrë dhe zyrtarët policorë që operojnë në zonat e përgjegjësisë së tyre.\n\nQëllimi i kësaj vizite, sipas njoftimit, ishte të shoh nga afër punën, angazhimin dhe përkushtimin e punonjësve policorë si dhe rezultatet e arritura pavarësisht sfidave, sakrificës dhe vështirësive që kanë kaluar zyrtarët policorë në këtë periudhë kohore.\n\nDrejtori Hoxha me këtë rast tha se arritja e objektivave dhe përmbushja e obligimeve ligjore dhe kushtetuese është arritur falë punës ekipore, bashkëpunimit, guximit dhe përkushtimit të vazhdueshëm në ruajtjen e rendit dhe sigurisë publike, si dhe shërbimit ndaj qytetarëve pa dallim.\n\n\"Në fokus të këtij takimi ishte edhe ngritja e mëtejme e aktiviteteve policore të policimit në bashkësi, inkurajimi i qytetarëve dhe komuniteteve pa dallim për rritje të mëtejme të bashkëpunimit dhe raportimit të rasteve për një siguri edhe më të madhe\", thuhet në njoftim.\n\nTutje vazhdon njoftimi se menaxhmenti policor u informua se gjatë kësaj periudhe kohore (01 janar 2023 deri me 15 mars 2023) janë raportuar dhe evidentuar (109) raste të natyrave të ndryshme, të cilat janë menaxhuar me sukses nga stacionet policore në veri të vendit.\n\nNdryshe, bashkëpunimi ndërinstitucional dhe me qytetarët mbetet një ndër objektivat kryesore për menaxhimin e sigurisë, parandalimin e krimit dhe kontrabandës si dhe ofrimin e një ambienti më të qetë dhe të sigurt për të gjithë qytetarët.\n\n\"Përveç tjerash menaxhmenti i lartë i PK-së, falënderuan zyrtaret policorë për punën e palodhshme dhe angazhimin e pakursyer në interes të sigurisë nacionale, ofruan mbështetjen dhe përkrahjen e tyre të plotë ndaj zyrtarëve policorë, si dhe inkurajuan ata që të vazhdohet me punë profesionale në zbatim të ligjit, në ofrimin e sigurisë si dhe ruajtjen e rendit dhe qetësisë publike\", përfundon njoftimi.",
    "source": {
     "uri": "zeri.info",
     "dataType": "news",
     "title": "Lajmet e fundit - Zëri"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [],
    "categories": [],
    "image": "http://zeri.info/uploads/zeri.info/images/2023/March/20/auto_336896020_188076973945161_5094621198990494764_n1679335941.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417032220,
    "relevance": 1
   }
  ],
  "totalResults": 4471,
  "page": 1,
  "count": 10,
  "pages": 448
 }
}