Macedonia News

Would you like to access news/blog content published by sources located in Macedonia?

Code example

# If you'd like to do a POST request then call endpoint:
http://localhost:8070/api/v1/article/getArticles
Body:
      
      {
  "sourceLocationUri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Macedonia",
  "resultType": "articles",
  "apiKey": "API_KEY"
}
    
# If you'd like instead to do a GET request then call:
http://localhost:8070/api/v1/article/getArticles?sourceLocationUri=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FRepublic_of_Macedonia&resultType=articles&apiKey=API_KEY

Example of JSON response

Below is an example JSON object that you would receive as the result of the request. You can retrieve also additional properties such as concepts, categories, source details, etc. by specifying additional parameters in the request as described on the documentation page.

      
      {
 "articles": {
  "results": [
   {
    "uri": "7456863019",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:57:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:57:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:57:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://netpress.com.mk/belata-ku-a-smeta-deka-si-i-putin-se-vo-brak-od-interes-a-ne-od-ubov/",
    "title": "Белата куќа смета дека Си и Путин се во \"брак\" од интерес, а не од љубов",
    "body": "Белата куќа денеска го повика кинескиот претседател Си Џинпинг да ја искористи посетата на Москва за да му каже на рускиот претседател Владимир Путин да го почитува суверенитетот на Украина и да стави крај на војната.\n\nЏон Кирби, портпаролот за национална безбедност на Белата куќа, им рече на новинарите дека САД се загрижени дека Си, кој моментално е на патување во Москва, ќе ги повтори повиците за примирје.\n\nКирби рече дека Си треба да разговара со украинскиот претседател Володимир Зеленски за влијанието на војната врз Украина.\n\n\"Го охрабруваме претседателот Си директно да го притисне претседателот Путин за потребата од почитување на суверенитетот и територијалниот интегритет на Украина. Светот и соседите на Кина сигурно внимателно ќе го следат.\"\n\n\"Си и Путин се чини дека се во \"брак\" од интерес, а не од љубов. Тоа се две земји кои долго време негодуваат на американското лидерство во светот\", рече Кирби.\n\nДоколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.",
    "source": {
     "uri": "netpress.com.mk",
     "dataType": "news",
     "title": "NetPress"
    },
    "authors": [
     {
      "uri": "venco_donev@netpress.com.mk",
      "name": "Venco Donev",
      "type": "author",
      "isAgency": false
     }
    ],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/President_(government_title)",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "President (government title)"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Putin",
      "type": "person",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Vladimir Putin"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/White_House",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "White House"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine",
      "type": "loc",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Ukraine"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Ukraine"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II",
      "type": "wiki",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "World War II"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Moscow",
      "type": "loc",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Moscow"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Moscow"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "Russia"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_language",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Russian language"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/United_States",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "United States"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "United States"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/China",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "China"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "China"
       }
      }
     }
    ],
    "categories": [
     {
      "uri": "news/Politics",
      "label": "news/Politics",
      "wgt": 58
     }
    ],
    "image": "https://netpress.com.mk/wp-content/uploads/2022/12/si-putin.jpg?w=640",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417038220,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456863167",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:57:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:57:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:53:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0.8705882430076599,
    "url": "https://shprehja.com/raporti-i-dash-mungesa-e-pavaresise-ne-media-dhe-korrupsioni-problemet-kryesore-ne-shqiperi/",
    "title": "Raporti i DASH: Mungesa e pavarësisë në media dhe korrupsioni, problemet kryesore në Shqipëri - Portali Shprehja",
    "body": "Mangësitë me pavarësinë dhe integritetin e gjyqësorit; mungesa e mediave të pavarura; dhe korrupsioni i vazhdueshëm në qeverisje, në organet e zbatimit të ligjit dhe në institucionet lokale, ishin problemet kryesore në Shqipëri gjatë vitit të kaluar, sipas raportit të Departamentit amerikan të Shtetit për të Drejtat e Njeriut, të botuar sot.\n\nNdonëse kushtetuta parashikon një gjyqësor të pavarur, \"presioni politik, frikësimi, korrupsioni dhe burimet e kufizuara e penguan gjyqësorin të funksiononte plotësisht, në mënyrë të pavarur dhe efikase\", thuhet në raport.\n\nNë raport vëren se ka patur edhe përparim, duke përmendur Strukturën e Posaçme Anti-Korrupsion (SPAK) i cili gjatë vitit të kaluar ka hetuar, ndjekur penalisht dhe dënuar zyrtarët e lartë dhe pjesëtarë të krimit të organizuar, të përfshirë në korrupsion.\n\nKorrupsioni, thekson raporti, ishte i pranishëm në të gjitha degët dhe nivelet e qeverisjes, përfshirë edhe prokurimin publik dhe partneritetet publiko-private.\n\nNjë nga problemet kryesore të përmendura në raport është gjendja e medias dhe trysnia ndaj saj.\n\nSipas raportit, vëzhguesit pohojnë se \"qeveria, partitë politike, bizneset dhe grupet kriminale u përpoqën të ndikonin në media në mënyra të papërshtatshme dhe jotransparente\".\n\nKa media të lira dhe një përhapje të madhe të organeve të medias, veçanërisht në internet, që përfaqësojnë një spektër të gjerë pikëpamjesh pa përgjegjësi, shpesh pa e atribuar informacionin.\n\n\"Megjithatë, janë të pakta mediat e pavarura, pasi shumica e mediave janë në pronësi të biznesmenëve me peshë që kanë interesa të mëdha, të cilët përdorin mediat e tyre për të avancuar interesat e tyre, përfshirë përfitimin dhe nxitjen e interesave që kanë me partitë politike\", thuhet në raport.\n\nDepartamentit i Shtetit thotë gjithashtu se ka pasur raporte të besueshme sipas së cilave, përfaqësuesit e lartë të mediave përdornin organet e tyre për të ushtruar shantazh ndaj bizneseve, duke i kërcënuar ato me pasqyrim negativ.\n\n\"Presioni politik, korrupsioni dhe mungesa e fondeve kufizuan median e pavarur të shkruar dhe gazetarët thuhet se kanë praktikuar autocensurë\", thuhet në raport.\n\nPo sipas Departamentit të Shtetit, raporti i Misionit Ndërkombëtar të Vëzhgimit të Zgjedhjeve pas zgjedhjeve parlamentare të prillit 2021 vlerësoi se gazetarët mbetën të pambrojtur ndaj presionit dhe korrupsionit.\n\nDuke iu referuar këtyre zgjedhjeve, në raport thuhet se sipas Misionit Ndërkombëtar të Vëzhguesve megjithëse zgjedhjet në përgjithësi ishin të organizuara mirë, partia në pushtet siguroi avantazhe të rëndësishme nga fakti i të qënit pushteti i saj, nga kontrolli mbi administratat vendore dhe nga keqpërdorimi i burimeve administrative\".\n\nRaporti përmend gjithashtu përfitimin që shumica siguroi nga mbulimi pozitiv i institucioneve shtetërore në media, si edhe pretendimet e besueshme për blerje të përhapura të votave nga partitë politike dhe nxjerrjen dhe përdorimin e paligjshëm të të dhënave të ndjeshme personale.\n\nNë raport thuhet se disa pronarë biznesesh, aktivistë të shoqërisë civile dhe politikanë akuzuan qeverinë për zbatim selektiv të ligjit për sekuestrimin e pronave për qëllime politike.\n\nAty përmenden si shembuj mbyllja me forcë e një ambjenti biznesi të një deputeti të opozitës, i cili tha se kompania e tij ishte vënë në shënjestër, pasi ai kishte akuzuar vazhdimisht dhe publikisht zyrtarët e qeverisë për korrupsion.",
    "source": {
     "uri": "shprehja.com",
     "dataType": "news",
     "title": "Portali Shprehja"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/United_States",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "United States"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "United States"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Albania",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Albania"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Albania"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Internet",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Internet"
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://shprehja.com/wp-content/uploads/2023/03/dash-1.jpg",
    "eventUri": "sqi-80071",
    "sentiment": null,
    "wgt": 417038220,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456862171",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:56:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:56:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:54:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0.5098039507865906,
    "url": "https://puls24.mk/%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%b2%d0%be-%d1%87%d0%b0%d0%b8%d1%80-%d0%b3%d1%80%d1%83/",
    "title": "\"Гори\" преполната сала во Чаир - Груби: Чаир е на ДУИ и на Али Ахмети!",
    "body": "Демократската унија за интеграција вечерва во Чаир одржува голем митинг на кој треба да се обрати лидерот на партијата, Али Ахмети.\n\nАртан Груби на Фејсбук сподели фотографија од преполната сала и порача дека Чаир е на ДУИ и на Али Ахмети.\n\nГруби за медиумите изјави дека и \"огнениот\" Изет Меџити бил поканет на митингот, иако не треба некој да се кани да дојде во сопствениот дом. Сепак Меџити уште денека напладне најави дека нема да присуствува на митингот, а отсуство најави и градоначалникот на Чаир, Висар Ганиу кој истакна дека општината одобрила користење на општинската сал аи паркингот согласно потребите на ДУИ за денешниот настан, но сепак ќе избегне присуство на истиот.",
    "source": {
     "uri": "puls24.mk",
     "dataType": "news",
     "title": "Пулс24"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Čair_Municipality",
      "type": "loc",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Čair Municipality"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Čair Municipality"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "North Macedonia"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Union_for_Integration",
      "type": "org",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Democratic Union for Integration"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Ali_Ahmeti",
      "type": "person",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Ali Ahmeti"
      }
     },
     {
      "uri": "http://mk.wikipedia.org/wiki/Изет_Меџити",
      "type": "person",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Изет Меџити"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Facebook",
      "type": "org",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Facebook"
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://puls24.mk/wp-content/uploads/2023/03/dui-cair-grubi.jpg",
    "eventUri": "mkd-92431",
    "sentiment": null,
    "wgt": 417038160,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456859801",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:54:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:54:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:54:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://nezavisen.mk/maksim-dimitrievski-dui-azdisa-od-vlast-pravi-sobir-vo-drzhaven-objekt-i-doagjaat-so-drzhavni-koli/",
    "title": "Максим Димитриевски: ДУИ аздиса од власт, прави собир во државен објект и доаѓаат со државни коли - Независен Весник",
    "body": "Кумановскиот градоначалник Максим Димитриевски во вечерашното гостување во емисијата \"10 минути\" на телевизија 21 порача дека ДУИ покажува аздисаност од власт и дека граѓаните на следните парламентарни избори треба да го казнат за таквото однесување.\n\n\"Во контиунитет се зборува за злоупотреба на државни ресурси. Каде е собирот? Во државен објект. Како дојдоа? Со државни коли\", истакна Димитриевски.\n\nТој потенцираше дека ДУИ владее со државата, а дел од функционерите на СДСМ се нивен привезок.\n\n\"Тоа што тие го манифестираат во континуитет апсолутно не е за одобрување, кско тоа што денеска се случуваше, со пеење по кабинети. Јас не плаќам даноци и такси за да вие како мој избраник седите и пеете. Да пеете доколку граѓаните се среќни, но во Македонија на сите анкети граѓаните не се чувствуваат среќни, а политичарите им пеат\", рече Димитриевски.\n\nДимитриевски го покани Али Ахмети да дојде и да запее во техничкото училиште на албански наставен јазик во паралелките и да ги види условите во кои учат и во техничките паралелки и во СОУ \"Сами Фрашери\" и да се реши проблемот, а не проблемот да го решава од избори на избори..",
    "source": {
     "uri": "nezavisen.mk",
     "dataType": "news",
     "title": "Независен Весник"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Union_for_Integration",
      "type": "org",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Democratic Union for Integration"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/State_(polity)",
      "type": "wiki",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "State (polity)"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Social_Democratic_Union_of_Macedonia",
      "type": "org",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Social Democratic Union of Macedonia"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Ali_Ahmeti",
      "type": "person",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Ali Ahmeti"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_language",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Albanian language"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Politics",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Politics"
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://nezavisen.mk/wp-content/uploads/2020/04/maksim-dimitrievski-mia-5.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417038040,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456859697",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:54:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:54:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:07:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://www.slobodenpecat.mk/video-brus-vilis-go-proslavi-68-miot-rodenden-so-kjerkite-poraneshnata-i-segashnata-sopruga/",
    "title": "ВИДЕО | Брус Вилис го прослави 68-миот роденден со ќерките, поранешната и сегашната сопруга - Слободен печат",
    "body": "Холивудскиот актер Брус Вилис, по повеќедецениска плодна кариера, беше принуден да се пензионира, поради болеста афазија. Во март 2022 година, неговото семејство објави дека тој ќе се повлече од актерството откако му беше дијагностицирана афазија, нарушување на говорот што влијае на способноста на една личност да комуницира.\n\nНеодамна семејството на Брус Вилис откри дека на актерот му била дијагностицирана фронтотемпорална деменција (ФТД) - помалку од една година откако се повлече од актерството поради неговата борба со мозочното нарушување, афазија. Семејството на актерот минува низ тежок период, но борбата продолжува.\n\nВчера, Брус го слави својот 68-ми роденден, а по тој повод целото семејство повторно се собра во неговиот дом. Поранешната сопруга на Вилис, актерката Деми Мур, на Твитер објави видео од роденденската прославата на 68-от роденден на Брус.\n\nФановите на познатиот актер загрижено реагирале на видеото бидејќи забележале дека според нив Брус изгледа нестабилно на нозе, односно благо се лула и дека се гледаат трагите од тешката болест со која се бори, а забележале и дека му фали преден заб.",
    "source": {
     "uri": "slobodenpecat.mk",
     "dataType": "news",
     "title": "Слободен печат"
    },
    "authors": [
     {
      "uri": "р_м@slobodenpecat.mk",
      "name": "Р. М.",
      "type": "author",
      "isAgency": false
     }
    ],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Willis",
      "type": "person",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Bruce Willis"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Family",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Family"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Disease",
      "type": "wiki",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Disease"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Demi_Moore",
      "type": "person",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Demi Moore"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Tooth",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Tooth"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Video",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Video"
      }
     }
    ],
    "categories": [
     {
      "uri": "news/Arts_and_Entertainment",
      "label": "news/Arts and Entertainment",
      "wgt": 47
     }
    ],
    "image": "https://www.slobodenpecat.mk/wp-content/uploads/2023/03/Screen-Shot-2023-03-20-at-8.45.42-PM.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417038040,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456856808",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:51:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:51:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:49:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://kurir.mk/magazin/zivot-i-stil/nikako-ne-go-stavajte-vo-mashina-ima-posebni-pravila-za-chistene-na-drven-pribor/",
    "title": "Никако не го ставајте во машина: Има посебни правила за чистење на дрвен прибор",
    "body": "Не можеме да ги чистиме сите кујнски предмети на ист начин. Најчесто ги миеме или брзо ги плакнеме и ги ставаме во машината за садови. Еден од исклучоците е секако дрвениот прибор.\n\nЧистење на дрвен прибор\n\nДрвениот прибор треба да трае околу пет години пред да се замени, но нивниот животен век зависи и од тоа како се грижите за нив. Најлошото нешто што можете да им го направите на вашите дрвени лажици е да ги ставите во машината за миење садови. Тоа е затоа што хемикалиите за миење садови и продолжената изложеност на топла вода може да предизвикаат искривување или пукање на дрвото.\n\nСе препорачува нежно да се измијат со топла вода и благ сапун веднаш по употребата. Исто така, важно е да не ги оставате во вода. Во спротивно, капките вода заробени во празнините во дрвото нема целосно да се исушат, што е одлично место за развој на бактерии.\n\nШто се однесува до нивното сушење, најдобро е сушењето на воздух. Се препорачува повремено да ги чистите со лимон и сода бикарбона и со тоа да им го продолжите животот.",
    "source": {
     "uri": "kurir.mk",
     "dataType": "news",
     "title": "Kurir"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Water",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Water"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Tree",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Tree"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Air",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Air"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Lemon",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Lemon"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Life",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Life"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Bacteria",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Bacteria"
      }
     }
    ],
    "categories": [
     {
      "uri": "news/Health",
      "label": "news/Health",
      "wgt": 48
     }
    ],
    "image": "https://kurir.mk/wp-content/uploads/2023/03/drven-pribor.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417037860,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456855784",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:50:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:50:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:35:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0.6117647290229797,
    "url": "https://faktor.mk/chair-e-na-ahmeti-i-na-dui-poracha-artan-grubi",
    "title": "Чаир е на Ахмети и на ДУИ, порача Артан Груби",
    "body": "Првиот вицепремиер Артан Груби, вели дека Чаир е на лидерот Али Ахмети и на ДУИ.\n\nВаква порака испрати на митингот. Вели дека собирот се одржува во убава атмосфера, спектакуларно и ќе бидат испратени убави пораки.\n\n\"Чаир е на Али Ахмети и на ДУИ\", кажа Груби, негирајќи дека станува збор за реваншизам кон Изет Меџити од \"огнената група\".\n\nРече дека Меџити бил поканет, но, како што наведе, \"на крајот на краиштата никој не се кани во својот дом\".\n\nИзет Меџити претходно изјави дека тој како претседател на чаирскиот огранок на партијата не е поканет на вечерашниот митинг.Меџити порача дека тие работат, а другите нека пеат.",
    "source": {
     "uri": "faktor.mk",
     "dataType": "news",
     "title": "Фактор портал"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Čair_Municipality",
      "type": "loc",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Čair Municipality"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Čair Municipality"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "North Macedonia"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Ali_Ahmeti",
      "type": "person",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Ali Ahmeti"
      }
     },
     {
      "uri": "http://mk.wikipedia.org/wiki/Изет_Меџити",
      "type": "person",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Изет Меџити"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/President_of_North_Macedonia",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "President of North Macedonia"
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://faktor.mk/media/main/2023/03/20230320204604.png",
    "eventUri": "mkd-92532",
    "sentiment": null,
    "wgt": 417037800,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456855491",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:50:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:50:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:37:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://press24.mk/dimitrievski-dui-pokazhuva-azdisanost-od-vlast-i-vladee-so-drzhavata-del-od-funkcionerite-na-sdsm-se",
    "title": "Димитриевски: ДУИ покажува аздисаност од власт и владее со државата, а дел од функционерите на СДСМ се нивен привезок",
    "body": "\"ДУИ покажува аздисаност од власт и час поскоро сметам дека граѓаните на следните парламентарни избори треба да го казнат за таквото однесување. Во контиунитет се зборува за злоупотреба на државни ресурси. Каде е собирот? Во државен објект. Како дојдоа? Со државни коли\". Ова вечерва го истакна градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски во вечерашното гостување во емисијата \"10 минути\" на телевизија 21.\n\nДимитриевски потенцираше дека ДУИ владее со државата, а дел од функционерите на СДСМ се нивен привезок.\n\n\"Тоа што тие го манифестираат во континуитет, апсолутно не е за одобрување. Тоа што денеска се случуваше со пеење по кабинети, јас не плаќам даноци и такси за да вие како мој избраник седите и пеете, па да пеете доколку граѓаните се среќни, но во Македонија на сите анкети граѓаните не се чувствуваат среќни, а политичарите им пеат\", рече Димитриевски.",
    "source": {
     "uri": "press24.mk",
     "dataType": "news",
     "title": "Press24.mk"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Democratic_Union_for_Integration",
      "type": "org",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "Democratic Union for Integration"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/State_(polity)",
      "type": "wiki",
      "score": 4,
      "label": {
       "eng": "State (polity)"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Kumanovo_Municipality",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Kumanovo Municipality"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Kumanovo Municipality"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "North Macedonia"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Social_Democratic_Union_of_Macedonia",
      "type": "org",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Social Democratic Union of Macedonia"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Politics",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Politics"
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://press24.mk/sites/default/files/styles/facebook-share/public/2023/03/20/maksimm.jpg?itok=ICqrW_2B",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417037800,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456852943",
    "lang": "sqi",
    "isDuplicate": true,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:48:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:48:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:42:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://shprehja.com/bllokohen-ligjet-per-rritjen-e-pagave-ne-gjyqesor/",
    "title": "Bllokohen ligjet për rritjen e pagave në gjyqësor - Portali Shprehja",
    "body": "Me 2100 amendamente VMRO-DPMNE-ja do të bllokojë 4 ligjet që janë në Kuvend dhe me të cilat parashihet rritja e rrogave të gjykatësve, prokurorëve, anëtarëve të Këshillit gjyqësor dhe të Këshillit të prokurorëve. Nga partia opozitare thonë se nuk është kundër rritjes së rrogave por shtojnë se kjo masë duhet të jetë e fundit në kuadër të reformave që pushteti duhet të ndërmarrë në sektorin e drejtësisë.\n\n\"Siç duket, ky është shpërblimi i qeverisë për besimin e mjerë prej 3% që kanë qytetarët te sistemi i drejtësisë. E pyesim qeverinë, a do të nënkuptojë gjyqësor më të mirë, prokurori më të mirë, reduktim të procedurave burokratike dhe zgjidhje më të shpejtë të konteksteve gjyqësore, kjo rritje e rrogës së prokurorëve dhe gjykatësve? Përgjigjet janë të qarta edhe për ne, edhe për gjithë opinionin. Në vend se qeveria t'i përveshë krahët dhe më në fund të fillojë me reforma konkrete dhe reale në gjyqësor, pushteti mendon se me zgjidhje të këtilla at-hok do t'i rregullojnë mangësitë e tij\", tha Draganço Eftimov, VMRO-DPMNE.",
    "source": {
     "uri": "shprehja.com",
     "dataType": "news",
     "title": "Portali Shprehja"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [],
    "categories": [],
    "image": "https://shprehja.com/wp-content/uploads/2023/03/Kuvend_02.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417037680,
    "relevance": 1
   },
   {
    "uri": "7456853415",
    "lang": "mkd",
    "isDuplicate": false,
    "date": "2023-03-20",
    "time": "19:48:00",
    "dateTime": "2023-03-20T19:48:00Z",
    "dateTimePub": "2023-03-20T19:44:00Z",
    "dataType": "news",
    "sim": 0,
    "url": "https://novamakedonija.com.mk/makedonija/amerikanskiot-univerzitet-na-evropa-fon-odbelezha-20-godini-so-simpozium-na-tema-visokoto-obrazovanie-vo-erata-na-digitalnata-tehnologija/",
    "title": "Американскиот универзитет на Европа - ФОН одбележа 20 години со симпозиум на тема \"Високото образование во ерата на дигиталната технологија\" - Нова Македонија",
    "body": "Државата треба да стане поагилна, а сите чинители имаат обврска да најдат механизми како општеството побрзо да се адаптира и да реагира на предизвиците кои ги носи новото време, особено со зголемените сајбер напади. За жал, агресијата врз Украина уште еднаш докажа дека инвестирањето во сајбер безбедноста не е трошок, туку инвестиција. Сајбер безбедноста не е предмет на прашање само на една институција, туку треба да биде предмет на заеднички интерес на повеќе институции кои меѓусебно ќе соработуваат во обука и креирање на професионални кадри од областа на сајбер безбедноста со цел да одговорат на сè почестите закани, опасности и напади во дигиталниот свет.\n\nСо порастот на сајбер криминалот, потребата од професионалците за сајбер безбедност станува критична на светско ниво. Затоа, неопходно е да се зголеми бројот на професионалци кои ќе стекнат со знаења и вештини кои се дизајнирани за заштита на мрежите, уредите, програмите и податоците од недозволен пристап и напади кои секојдневно се случуваат во интернет просторот.\n\nОва е заклучокот од денешниот меѓународен стручен симпозиум на тема \"Високото образование во ерата на дигиталната технологија\" којшто го организираше Американскиот универзитет на Европа - ФОН по повод одбележувањето на 20 годишнината од основањето на Универзитетот, а на кој учествуваа претставници од Владата, министри, истакнати домашни и меѓународни политичари, актуелни градоначалници, научен наставен академски кадар, како и претставници од компании.\n\nРекторката на Американскиот универзитет на Европа - ФОН, професор д-р Билјана Пулеска Јанушевска во своето обраќање пред присутните истакна дека околностите на светско ниво драматично го забрзаа влијанието на дигиталната економија во сите сектори - работа, транспорт, образование, здравство, трговија, храна и други.\n\n- Наша заедничка одговорност како граѓанско општество е да ја промовираме употребата на дигитални технологии, која ќе обезбеди праведна транзиција. Притоа, ние како високо -образовна институција ќе го преземеме водството во дигиталната трансформација и ќе го поставиме темпото на национално ниво - потенцираше ректорката на АУЕ- ФОН, Пулеска Јанушевска.\n\nЧеститајќи го јубилејот на АУЕ - ФОН, заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска им посака на студентите и наставниот кадар на универзитетот успешно справување со предизвиците во децениите кои доаѓааат и држење чекор со технолошките промени. Таа нагласи дека знаењето и информациите се достапни како никогаш порано во историјата, дека дигитализацијата ја носи и придобивката од флексибилност во учењето, но се осврна и на ризиците кои ги носат постојаните технолошки промени.\n\n- Клучно е да се оспособат новите генерации за успешно да навигираат во тој океан од информации. Како да препознаваат релеванти извори, а како да ги отфрлат манипулативните и лажните. Како да препознаат и да се справат со дезинформациите - истакна Грковска, дополнувајќи дека е важно да се изгради свест кај сите чинители во образованието и во општеството во целина и за безбедносните аспекти од функционирањето во дигиталното време.\n\n- Дигиталната технологија и вештачката интелегенција може да придонесат за олеснување на животот на граѓаните. Но, според Ќире Јаќимоски, професор на Факултетот за информатика при АУЕ -ФОН, вештачката интелегенција е особено неопходна за подобра заштита на критичната инфраструктура. \"Владата мора да стави акцент за заштитата на критичната инфраструктура, особено кога станува збор за здравството, одбраната или банкарскиот сектор - изјави професорор Јаќимоски.\n\n- Со ставот дека дигиталната технологија има свои предности се согласи и градоначалникот на општина Куманово, Максим Димитриевски. Според Димитриевски, дигиталната технологија ја трансформира локалната самоуправа, со што општината се грижи и обезбедува подобри услуги согласно потребите на граѓаните. \"Поставивме паметен систем за контрола на осветлувањето со штедливи ЛЕД светилки во целата општина, паметни системи за подобро водоснабдување, како и поекономично собирање смет - нагласи градоначалникот на општина Куманово, Максим Димитриевски.\n\nАмериканскиот универзитет на Европа - ФОН кој што денеска одбележа 20 години од своето основање, додели две титули Doctor Honoris Causa. Со престижната титула \"Doctor Honoris Causa\" се стекна францскиот професор Мишел Фушер, кој со своите активности придонесе во развојот на научната мисла, културата и високото образование и значително го помага процесот на евроинтеграцијата на Македонија.\n\nТитулата \"Doctor Honoris Causa\" му беше доделена и на г-динот Јехиел Хилик Бар од Израел, интелектуалец со јасна и емпатична мисла, со космополитиски ставови и автор на бројни трудови, публикации, медиумски настапи, човек со голема хуманистичка визија кој сонува за мирниот соживот помеѓу Израелците и Палестинците.",
    "source": {
     "uri": "novamakedonija.com.mk",
     "dataType": "news",
     "title": "Нова Македонија"
    },
    "authors": [],
    "concepts": [
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/FON_University",
      "type": "org",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "FON University"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/University",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "University"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Education",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Education"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Society",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Society"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Europe",
      "type": "loc",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Europe"
      },
      "location": null
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Technology",
      "type": "wiki",
      "score": 5,
      "label": {
       "eng": "Technology"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Kumanovo_Municipality",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Kumanovo Municipality"
      },
      "location": {
       "type": "place",
       "label": {
        "eng": "Kumanovo Municipality"
       },
       "country": {
        "type": "country",
        "label": {
         "eng": "North Macedonia"
        }
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Honorary_degree",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Honorary degree"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Mayor",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Mayor"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Infrastructure",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Infrastructure"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Trade",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Trade"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Economics",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Economics"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Food",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Food"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Internet",
      "type": "wiki",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Internet"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine",
      "type": "loc",
      "score": 3,
      "label": {
       "eng": "Ukraine"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Ukraine"
       }
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/President_(government_title)",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "President (government title)"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Opština",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Opština"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Humanism",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Humanism"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Dream",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Dream"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Ocean",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Ocean"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Local_government",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Local government"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_science",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Computer science"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Risk",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Risk"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Information",
      "type": "wiki",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Information"
      }
     },
     {
      "uri": "http://en.wikipedia.org/wiki/Israel",
      "type": "loc",
      "score": 2,
      "label": {
       "eng": "Israel"
      },
      "location": {
       "type": "country",
       "label": {
        "eng": "Israel"
       }
      }
     }
    ],
    "categories": [],
    "image": "https://novamakedonija.com.mk/wp-content/uploads/2023/03/fon-20-godini-1.jpg",
    "eventUri": null,
    "sentiment": null,
    "wgt": 417037680,
    "relevance": 1
   }
  ],
  "totalResults": 38699,
  "page": 1,
  "count": 10,
  "pages": 3870
 }
}